Újszülöttek, operált gyermekek etetése

Újszülöttek, kis csecsemők, operált gyermekek etetése

 

Főként a szájpadhasadékos gyermekeknél, de ajakhasadék esetén is előfordulhat, hogy a kisbabák nem tudnak kellő vákuumot kialakítani a szoptatáshoz, így ez a legtermészetesebb formája a csecsemők etetésének nem mindig kivitelezhető.

Az ajak illetve a szájpad rekonstrukciós műtétek után pedig nem ajánlott a szoptatás legalább 2 hétig, a sebszétválás megakadályozása céljából.

A normál etetőcumik használatához is vákuumot kell kialakítani a babának, tehát ez is nehézségekbe ütközhet.  Sokszor találkozunk azzal a rossz technikával, amikor a vakuumképzési nehézséget kiküszöbölve a normál, kemény etetőcumin az anyukák egy nagyobb lyukat vágnak, hogy ezen keresztül szívás nélkül kerüljön a női tej  ch0816220_2vagy tápszer a gyermek szájüregébe. A normál etetőcumik valamilyen szinten formatartóak, kissé kemények, a hasadék méretének ez azonban nem kedvez.  Hiszen az etető cumik (főként ha játékcumival is csendesítik a kisbabát) igen gyakran másodlagosan deformálhatják a hasadékot, növekedhet a mérete. Ugyanakkor sem a normál etető cumit, sem a játszócumit nem szabad használni az ajak- és szájpadzáró műtétek után. Ezekhez a cumikhoz hozzászokott kisbabák, kisdedek nehezen tudnak 071186_000_091119_00_.jpglemondani róluk, az első napokban vigasztalhatatlanul sírnak, nehézkessé válik a szájon át történő táplálásuk. Természetesen a sebgyógyulásnak sem kedvez a vigasztalhatatlan, hosszan tartó sírás.

 

Akkor hát hogyan etessük a szoptatáshoz gyenge, vagy frissen operált kisbabákat?

Legegyszerűbb, de nem túl haladós lehetőség az a kiskanállal történő etetés. A testhőmérsékletűre felmelegített női tejet vagy tápszert kis kanállal, apró adagokban adjuk a gyermek szájába. Ugyanerre a módszerre a másik lehetőség, hogy kis etetőpohárból disp_cup_feeder_stagekortyonként öntjük a baba szájába a folyadékot. Ez a módszer azzal járhat, hogy a csecsemőnk több levegőt nyel az etetés során, ezért nagyon fontos a gondos, hosszabb ideig tartó büfiztetés.

A következő lehetőség a puha etetőkanálhoz csatolt üvegből softcup_special_feedertörténő etetés. A puha etetőkanálba mindig csak egy kortynyi tápszert vagy női tejet lehet önteni, és ezt a kis adagot öntjük a baba szájába. A kanállal történő etetésnél hatékonyabb, hiszen nem csöpög mellé, időtakarékos. A puha etetőkanálfej könnyen hozzásimul a csecsemő alsó ajkához, a felső ajkat, szájpadot nem érinti.

 

 

Ugyanakkor vannak speciálisan hasadékos és gyenge koraszülött babáknak kifejlesztett etető cumik is. Ezek a cumik annyiban különböznek a normál etető cumiktól, hogy hosszabbak, és special_needs_feederkifejezetten puhák. A női tej/ tápszer adagolása minimális vakuum segítségével is megtörténik. A cumisüveg rugalmas tartályára gyakorolt nyomással az anyukák kis adagokban folyadékot tudnak juttatni a baba szájába, szívó hatás nélkül is. Ebben a funkcióban a tartály és a cumi közötti egyenirányító szelep kap  szerepet. Az etetés során itt sincs veszteség. Lehet szabályozni az etetés sebességét, a kortyok méretét is.

Az etetési segédeszközöket a Medela cég forgalmazza. A nagyobb baba boltokban, webáruházakban, gyógyszertárakban, sőt a cég saját honlapján is elérhető.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.