Ajak rekonstrukció

Ajak rekonstrukció


Az első rekonstrukciós műtéti beavatkozást, az ajakplasztikát 3 hónapos kor körül végezzük. Komplex – az ajkat, a fogmedernyúlványt és a szájpadot is érintő – hasadék esetén a mindenképpen a műtéthez optimálisabb feltételeket biztosít, és a hasadék méretét csökkenti a fogmedernyúlvány szabályozás (NAM). A műtét előfeltétele az, hogy a gyermek legalább a 3 hónapos kort és a 4 kg-s súlyhatárt elérje. Emellett elengedhetetlen, hogy a műtét előtt és után aktív védőoltásban ne részesüljön, és fertőzésmentes legyen. A műtéti eljárás megválasztását több tényező befolyásolja: maga az ajakhasadék, egy- vagy kétoldali, illetőleg, hogy milyen széles a hasadék, és nem utolsó sorban az is, hogy az operáló sebész milyen technikát tart az adott esetben legoptimálisabbnak.

A műtét kivitelezése általános érzéstelenítésben (szájon át történő intubációs narkózisban) történik. A műtét lényege a bőrön ejtett optimális metszésvezetés után a hasadék oldalain az ajak egyes rétegeit – a bőrt, az izmot és a nyálkahártyát – elszeparáljuk egymástól. Majd az anatómiailag identikus pontokra kiemelt figyelmet fordítva egyesítjük azokat. A rétegek egyesítését a nyálkahártyával kezdjük, felszívódó csomós öltésekkel. A jó funkcionális eredmény érdekében az ajak mozgásáért felelős izmot – az ú.n. szájkörüli izmot – le kell választanunk a hasadék alapjáról, majd a megfelelő felszabadítás után, lehetőség szerint minél kisebb feszüléssel, egyeztetnünk kell. Ebben a rétegben is hosszan felszívódó varróanyagot használunk. Az izomréteg egyesítése után általában már a bőrt feszülésmentesen egyesíthetjük. A bőr rétegének egyesítésekor külön figyelmet kell fordítani az orrnyílások szimmetrikus méretének megszabására és az ajakpír identikus pontjainak egyesítésére. A bőr zárása történhet felületi szövetragasztóval, vagy nem felszívódó öltésekkel. A műtét időtartama átlagosan 60-90 perc közé esik.

A műtéttel elérhető legoptimálisabb kozmetikai eredmény érdekében nagyon fontos a műtét utáni ellátás megfelelő kivitelezése. A nem megfelelő ápolással, az etetési tanácsok mellőzésével a sebgyógyulás lassúbb, sebszétválás alakulhat ki.

 A kórházi benntartózkodás ideje 2-3 nap.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.