Szájpad rekonstrukció

Szájpad rekonstrukció


A következő rekonstruktív lépés a szájpad- hasadékot záró plasztikai műtét. Izolált lágyszájpadhasadék esetén előbb, 12 hónapos kor körül; komplett, lágy- és keményszájpadot is érintő hasadék esetén 18-24 hónaposan egy műtét alkalmával végezzük. A műtét optimális időpontját a minden gyermeknél egyénileg határozzuk meg, a hasadék méretétől, a társuló betegségektől, a gyermek fejlettségétől függően. Ahhoz, hogy a gyermek beszéde minél érthetőbb legyen, a műtétet mindenképpen a beszédfejlődés befejeződése előtt kell végeznünk. Ha a rekonstruált lágyszájpaddal tanulja meg kiejteni az egyes hangokat, akkor beszéde érthetőbb lesz, nagy valószínűség szerint logopédiai kezelése is könnyebb lesz.

A műtét kivitelezése általános érzéstelenítésben (centrumunkban orron át történő intubációs narkózisban) történik. A szájpadhasadék zárására többféle műtéti megoldás létezik, mindegyikre jellemzőek a következő lépések. A műtét a hasadék körbemetszésével kezdődik, majd kétoldalt a fogmedernyúlvány mentén ejtett relaxáló segédmetszések segítségével a kemény szájpad csontos alapjáról nyálkahártyát, kötőszöveti elemeket és csonthártyát tartalmazó lebenyeket leemeljük, oly módon hogy a lebeny vérellátását biztosító ér-idegkötegre vigyázunk.  A lebenyek mobilizálása után azokat két rétegben középen egyesítjük. A lágyszájpad-hasadék területén kiemelt figyelmet kell fordítani a lágyszájpad izmainak kipreparálására, a hasadékról történő leválasztására is. Ezek alapján a lágyszájpad területén külön rétegben egyesítjük az orrüreg felőli nyálkahártyát, az izmot és a szájüregi nyálkahártyát. A rétegek zárásakor hosszan felszívódó varróanyagokat használunk, az öltések 2-3 hét múlva spontán távoznak, varratszedésre nincs szükség. A megfelelő lebeny felszabadítás ellenére műtéti terület leginkább feszülő része a kemény- és a lágyszájpad határa, a másodlagos sebszétválás, sipoly kialakulás ezen a területen a leggyakoribb.

A műtét során jelentkező vérveszteség időnként megkövetelheti a vértranszfúzió adását, ezért minden alkalommal szorosan ellenőrizzük gyermekek vérképét. A szájpad megfelelő rekonstrukciója, a szájüreg és az orrüreg teljes elválasztása, a jó hangképzés kialakulásának alapfeltétele. A műtét miatt kórházban töltött idő átlagosan 5-6 nap.

A sebszétválás megelőzésében kiemelten fontos a műtét körüli ápolási és etetési tanácsok betartása.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.