Tápláló gastrostoma

Tápláló gastrostoma

 

 Az első napokban, hetekben megnyilvánul az, hogy a gyermeknél észlelt szájpadhasadék együtt jár-e nyelési képtelenséggel. Amennyiben az ismételt próbálkozások ellenére ismételten félrenyeléseket, illetve a nyelési mechanizmus teljes hiányát észleljük, a neonatológiai javaslatra tápláló gyomorszondát kell beültetnünk.  Az elmúlt 10 év során centrumunkban ez 2 esetben volt csak szükséges, tehát elmondható, hogy a szájpadhasadékkal született újszülöttek esetében is igen ritkán fordul elő a nyelési képtelenség.

A gastrostomán keresztül történő táplálással az ismételt félrenyeléseket és az ezekből esetlegesen származó tüdőgyulladásokat ki lehet küszöbölni, és az újszülött optimális kalória-bevitelét, súlygyarapodását lehet garantálni. Természetesen a tápláló gastrostoma nem egy életre szóló táplálási út, a legtöbb esetben a kitartó rehabilitációs kezelések eredményeként a gyermek kisdedkorban megtanul nyelni. Így a szonda eltávolításra kerül.

Kivitelezésre két lehetőség nyílik:

·         az érett súlyú újszülöttek esetén általános érzéstelenítésben (altatásban) történő gastroscopiaExif_JPEG_PICTURE (gyomortükrözés) útján kerül behelyezésre a gyomorba a hasfalon keresztül a tápláló szonda (PEG). Így tulajdonképpen a hasfalon ejtett metszés nélkül minimál invazív úton behelyezhető ez az eszköz. A PEG cseréjére 2 évenként van szükség, a szonda sérülésekor előbb. A szonda gyomorban lévő részének tányérszerű kiszélesedése gátolja meg, hogy peg tubea szonda kicsússzon, a bőr felett pedig egy műanyag klip rögzíti a szondát, hogy ne csússzon be. A PEG ápolása könnyen elsajátítható.

·         alacsony súlyú, társuló rendellenességgel bíró újszülötteknél, illetve ha a legkisebb  endoscopot nem lehet levezetni a nyelőcsövön keresztül műtéti úton helyezzük be a gyomorszondát. A beavatkozás itt is általános érzéstelenítésben történik, hasfalon ejtett metszésből a gyomrot megnyitjuk, majd a hasfalon keresztül, külön nyílásból bevezetett szondát vezetünk gyomorfalon ejtett nyílásba. A gyomrot a hasfali hashártyához rögzítjük. A gyomorba vezetett szonda ilyen esetben legtöbbször az ú.n. gastrotubus. gastrotubusA gastrotubust egy desztillált vízzel kívülről felfújt ballon rögzíti a gyomron belül, hogy ne csúszhasson ki. A bőr szintjében kívül pedig egy szilikon tányér, vagy egy műanyag klip akadályozza meg, hogy a gyomorba csússzon. A gastrotubus puhább, szilikon anyagból készül, ezért cseréjére gyakrabban, 3 havonta van szükség, melyet egy ambuláns vizsgálat során könnyedén meg tudunk c02afg004oldani. Ápolása a primer sebgyógyulás után hasonlóan könnyen elsajátítható, mint a PEG esetében.

Az endocopos PEG behelyezést követően 24 órával, nyílt gastrostoma után 48 órával megkezdhető a gyermek szondán keresztüli táplálása.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.