Orrszárny korrekció

Orrszárnykorrekció és más lágyrész korrekciós műtétek

 

A rendszeres félévenkénti kontroll vizsgálatok során 3-4 éves korra kiderül, hogy további lágyrész korrekciós műtét elvégzése szükséges-e. Amennyiben az ajakhasadék zárásával együtt nem történt orrszárnykorrekció, akkor ezt ilyen korban végezzük. A műtétek során a lecsapott, hasadék oldali orrszárnyat felemeljük, ezáltal az orrnyílások szimmetrikussá válnak. Továbbá az ajak heg zsugorodásából származó kozmetikai eltérések korrekciója és a visszamaradt szájpad sipolyok zárása is ebben az életkorban történik. A hegkorrekció során a megvastagodott, kozmetikai szempontból torzító hegeket kimetsszük, és az ajak píron esetlegesen kialakult lépcsőt megszüntetjük. Az orr csontos alapját, az orrsövényt érintő korrekciós műtéteket később, 16-18 éves korban kell elvégezni.

Az orrszárnykorrekció kivitelezése általános érzéstelenítésben (szájon át történő intubációs narkózisban) történik. Az orrnyílások körül vezetett metszésből a bőrt felpreparálva a hasadék oldali lecsapott orrszárnyat alkotó porc felszabadításával azt – szimmetrikus orrnyílásokat képezve – az ellen oldali porchoz rögzítjük. A porc megemelése után a bőrt visszafektetjük, és a bőr sebet később eltávolítandó finom öltésekkel zárjuk. A műtéti eredmény megőrzése érdekében az orrnyílásokba átmenetileg az orrnyílás összeesését megakadályozó szilikon csövet rögzítünk, melyeket pár nap múlva eltávolítunk. A pörkképződés megelőzésére a sebe naponta meg kell tisztítani a véres váladéktól és antisepticus kenőccsel kell kezelni. Az ajak heg korrekcióját az orrszárny korrekcióval együtt végezzük, ha szükséges. Ekkor a torzító és az ajakpíron lépcsőképződést előidéző hegeket kimetsszük, majd az anatómiailag identikus pontok egyeztetésével zárjuk a sebet. Az ajak korrekciós sebet centrumunkban főként felszíni szövetragasztóval zárjuk a jobb kozmetikai eredmény érdekében. Az orrszárny korrekció műtéti ideje 45- 60 perc körül van, az ajak hegkorrekció kb. további 30 perccel növeli meg a műtőben töltött időt.  A műtét kapcsán a kórházban eltöltött idő 3-4 nap. Az orrszárny korrekció után 12 -14 nap múlva távolítjuk el rövid általános érzéstelenítésben a varratokat. A varratszedés után 4-5 órás megfigyelést követően a gyermek otthonába bocsátható.

Mint minden plasztikai beavatkozást követően fontos a heg naptól történő védelme, a régiót direkt napozásnak kitenni ellenjavallt, lehetőség szerint nyári időszakban magas faktorszámú fényvédő krémmel érdemes kezelni. Ugyanis a friss heget borító hámréteg érzékenyebb, mint a környező bőr, hamarabb lebarnul, könnyen lepirulhat. Így a hegvonal hosszabb ideig látható marad, lassabban halványul el. A heg érésének meggyorsítására a sebet varratszedés után érdemes szilikonos hegkezelő stifttel, vagy krémmel ellátni.

 

 

A szájpad rekonstrukciók után kb. 5%-ban fordul elő szájpad sipoly kialakulás. Legtöbbször a keményszájpad területén, illetve a kemény és lágyszájpad határán észleljük. Az esetek jelentős részében a lágyszájpad jól gyógyul, ezért artikulációs problémákkal nem szokott együtt járni a sipoly. Az elfogyasztott folyadék azonban előfordul, hogy a szájüregből az orrüregbe kerül. Ezért szükségessé válik a szájpad- sipoly zárása.

A műtét általános érzéstelenítésben (orron át történő intubációs narkózisban) történik. A szájpad- sipoly zárása során a szájpad lebenyek mobilizálása után arra törekszünk, hogy a reziduális szájpad nyílást több rétegben zárjuk. Ez a beavatkozás általában nem jár vérveszteséggel, mint ahogy a primer szájpad plasztika járhat. A műtéti idő általában 60 perc alatt van. A sebet ebben az esetben is felszívódó öltésekkel zárjuk, ezért varratszedésre nincs szükség. A kórházi benntartózkodás sem több 3- 4 napnál. A korrekciós műtétek után is természetesen félévente kontroll vizsgálatra visszahívjuk a betegeket.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.