Garatszűkítő műtét

Garatszűkítő műtét

 

Az intenzív logopédiai kezelés mellett 5-6 éves korra nyilvánvalóvá válik a gyermek beszéde, és a speciális fül-orr-gégészeti vizsgálatok alapján, hogy a lágyszájpad megfelelő módon működik-e a hangképzésben. Vagyis a mássalhangzók kiejtésekor az ú.n. orrgarati zár (velopharyngealis sphincter) megfelelően működik-e. Amennyiben ez a mechanizmus nem jól működik, egyes mássalhangzók kiejtésekor a levegő az orrüreg irányába elszökik, és a gyermek beszéde orrhangzóssá, rosszul érthetővé válik. Ezt a funkció kiesést hívjuk velofaringealis inszufficienciának (VPI). Felismerésében a logopédiai felmérés mellet a fül-orr- gégész kollégák által végzett speciális vizsgálatokkal objektivizálni lehet a problémát. Legegyszerűbb teszt a Czermak féle tükör próba: egy hosszan ejtett mássalhangzó (pl. s, sz) kiejtése során egy tükröt helyezünk az orrnyílás alá. Ha az orrgarati zár nem jól működik, akkor pára jelenik meg a tükrön, ha jól zár, akkor nem látunk párásodást. Emellett természetesen a műszeres vizsgálatok is fontosak: orr-garat endoscopia, MR vizsgálat, videofluoroscopia, nasometria/nasomanometria.

Ha a szubjektív és objektív módszerek révén a velofaringealis inszufficiencia igazolódik erre irányuló kezelést kell indítani. A kezelés formái:

·         intenzív beszéd terápia, szájpadhasadékos gyermekek kezelésében járatos beszédterapeuta vezetésével.

·         garatszűkítő műtét. A műtétnek számtalan formája ismert, a leggyakoribb formája a veloparingoplasztika, amikor a hátsó garatfalról felülről, vagy alulról leválasztott lebeny és a lágyszájpad között kapcsolatot teremtünk. Így a garat orrüregi és szájüregi része között egy hidat hozunk létre. Bár ez az állapot nem élettani, az orrhangzósság – a lágyszájpad javuló funkciója miatt – jelentősen csökken, a gyermek beszéde érthetővé válik.

·         beszédjavító protetikai készülékek használata (főként felnőttkori, műtéttel nem korrigálható esetekben)

A műtét kivitelezése általános érzéstelenítést igényel, szájon át történő intubálással. A velofaingoplasztika kapcsán is felszívódó varróanyagot használunk, így varratszedésre nincs szükség.  A műtéti idő hozzávetőlegesen 60-90 perc, a kórházban töltött idő 4-5 nap.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.