Újszülött ellátás

Ajak- és szájpadhasadékkal született gyermekek

       A magzati ultrahang vizsgálatok során leggyakrabban már az első trimester végén felismerhető ez az elváltozás, így a szülők a gyermek megszületése előtt felkészülhetnek a baba speciális ellátására, gondozására.

    Megszületés után az újszülött állapotától függően anya mellett maradhat. Ha nem biztonságos az együttlét az újszülöttet osztályra szállítjuk megfigyelésre, további ellátásra.

     Légzés

     Amennyiben akadálymentesek a légutak, különösebb légzéstámogatást nem igényel az újszülött. Enyhe elváltozás esetén szüksége lehet oxigénre. Súlyosabb esetben eszközös beavatkozásra is sor kerülhet, mely biztosítja a szabad légutakat és a légzést.

     Táplálás

     A leggyakoribb problémát a gyermek táplálása jelenti. A táplálás módja attól függ, hogy mely területek érintettek, milyen típusú az elváltozás. A táplálásnak három módja lehet: szoptatás, cumisüvegből való etetés és gyomorszondán keresztüli táplálás.

     1./ Szoptatás

    Mint minden édesanya, ön is bizonyára szeretné ezt a nagyszerű, meghitt kapcsolatot megteremteni gyermekével a szoptatáson keresztül. Lehet-e, kivitelezhető-e ebben a helyzetben? Nem veszélyezteti-e a gyermeket?

     Az ajakhasadékos újszülöttek többnyire szoptathatóak. A szájpadhasadékkal rendelkező újszülöttek esetén nehezebb a szoptatás, mivel nem tud vákuumot képezni a csecsemő, így a szívás erőssége gyenge. Szükség lehet szájpad obturátorra, melynek segítségével kivitelezhetőbb a szoptatás. Ennek a lemeznek a segítségével az orr- és szájüreg egymástól elválasztódik, másrészt a résre húzóerőt kifejtve kisebbíti a hasadékot.

      A szoptatás témában egy hasznos tájékoztató füzet készült, mely részletes útmutatást ad a szoptatásra vonatkozóan az édesanyáknak. A babák szoptatása jótékony hatást fejt ki az arcizmokra, mely a beszédfejlődés kialakulását elősegíti. Az anyatej védő hatású a súlyosabb lefolyású felső légúti fertőzések megakadályozásában is.

     2./ Cumiztatás

     A táplálás másik lehetősége cumisüvegből történő etetés. Ez a táplálási mód a kétoldali ajak-és szájpadhasadékos gyermekeknél jön szóba. Speciális cumit fejlesztettek ki, melynek segítségével elsajátíthatja azt a szopási technikát az újszülött, így könnyen etethető.

    3./ Gyomorszonda táplálás

    Amennyiben a fenti táplálási módokkal nem kivitelezhető a táplálás, abban az esetben gyomorszondán keresztül juttatjuk be a táplálékot. A korrekciós műtétet követően az anatómiai helyzet változásával újból lehet próbálkozni a szájon át történő táplálással.

    Fontos tudni, hogy esetükben gyakoribb a bukás, félrenyelés, a táplálék orrüregbe való kerülése. Ennek megelőzésére ajánlanak egy speciális párnát, mely a felső testrészt megemeli, így háton és hason is fektethető a baba. Ez a párna refluxos csecsemőknél is jól bevált.

      A táplálás elsajátításán túl feladatok sora vár még a gyermekre. Nagyon fontos tudni, hogy ez a rendellenesség tökéletesen korrigálható műtéttel. A helyreállító műtétek megtervezése, átbeszélése a gyermeksebészekkel történik. A teljes sikerhez azonban kevés csak a műtét, hisz gondozásukban több szakember is részt kell hogy vegyen: gyermekorvos, fül-orr-gégész, logopédus, fogorvos, szájsebész, esetleg plasztikai sebész, pszichológus.

     Sose felejtsék el a szülők még a nehéz helyzetekben sem, hogy ezek a gyermekek is ugyanolyan tökéletes életet élhetnek, mint más társaik.

  Dr.Polonkai Edit

gyermekgyógyász, neonatológus

Neonatológiai Tanszék

DE KK Gyermekgyógyászati Intézet

                                                                          
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.