Gyermeksebészet

Gyermeksebészeti kezelés

 

Az archasadékkal született gyermekek kezelésének alappillére a gyermeksebészeti ellátás, gondozás.  Már újszülött kortól, az újszülött ellátó osztályokon az első státusz felméréskor, a szülővel történő megbeszéléskor fontos szerepet kap a hasadékok rekonstrukciós műtéteiben járatos gyermeksebész. Az első fő gyermeksebészeti feladat a szülő felvilágosítása a várható kezelés komplexitásáról, a várható nehézségekről. Emellett minden esetben ki kell hangsúlyoznunk, hogy bár az archasadék kezelése összetett és sokrétű, a megfelelő ellátás, a rekonstrukciós műtétek, a fogászati, fül-orr-gégészeti kezelések révén mind funkcionálisan, mind kozmetikailag jó eredmény érhető el.

A következő gyermeksebészeti feladat még mindig az újszülött korhoz köthető. Az első napokban, hetekben megnyilvánul az, hogy a gyermeknél észlelt szájpadhasadék együtt jár-e nyelési képtelenséggel. Amennyiben az ismételt próbálkozások ellenére ismételten félrenyeléseket, illetve a nyelési mechanizmus teljes hiányát észleljük, a neonatológiai javaslatra tápláló gyomorszondát kell beültetnünk. Az ezen keresztül történő táplálással az ismételt félrenyeléseket és az ezekből esetlegesen származó tüdőgyulladásokat ki lehet küszöbölni, és az újszülött optimális kalória-bevitelét, súlygyarapodását tudjuk garantálni. Természetesen a tápláló gastrostoma nem egy életre szóló táplálási út, a legtöbb esetben a kitartó rehabilitációs kezelések eredményeként a gyermek kisdedkorban megtanul nyelni. Így a szonda eltávolításra kerül.

Az első rekonstrukciós műtéti beavatkozást, az ajakplasztikát 3 hónapos kor körül végezzük. A műtét előfeltétele az, hogy a gyermek legalább a 3 hónapos kort és a 4 kg-s súlyhatárt elérje. Emellett elengedhetetlen, hogy a műtét előtt és után aktív védőoltásban nem részesüljön, és fertőzésmentes legyen. A műtéti eljárás megválasztását több tényező befolyásolja: maga az ajakhasadék, egy- vagy kétoldali, illetőleg, hogy milyen széles a hasadék, és nem utolsó sorban az is, hogy az operáló sebész milyen technikát tart az adott esetben legoptimálisabbnak. A kórházi benntartózkodás ideje 5-6 nap. Ezt követően minden hasadékkal született gyermeket legalább félévente gondozásra visszahívunk, amíg a kezelésre szüksége van.

A következő rekonstruktív lépés a szájpad- hasadékot záró plasztikai műtét. Izolált lágyszájpadhasadék esetén előbb, 12 hónapos kor körül; komplett, lágy- és keményszájpadot is érintő hasadék esetén 18-24 hónaposan egy műtét alkalmával végezzük. A sokféle műtéti megoldás közül a hasadék formája, kiterjedése alapján lehet kiválasztani a legoptimálisabbat. A műtét során jelentkező vérveszteség időnként megkövetelheti a vértranszfúzió adását, ezért minden alkalommal szorosan ellenőrizzük a gyermekek vérképét. A szájpad megfelelő rekonstrukciója, a szájüreg és az orrüreg teljes elválasztása, a jó hangképzés kialakulásának alapfeltétele. A műtét miatt kórházban töltött idő átlagosan 5-6 nap.

A rendszeres félévenkénti kontroll vizsgálatok során 3-4 éves korra kiderül, hogy további lágyrész korrekciós műtét szükséges-e. Amennyiben az ajakhasadék zárásával együtt nem történt orrkorrekció, akkor ezt ilyen korban végezzük. A műtétek során a lecsapott, hasadék oldali orrszárnyat felemeljük, ezáltal az orrnyílások szimmetrikussá válnak. Továbbá az ajak heg zsugorodásából származó kozmetikai eltérések korrekciója és a visszamaradt szájpad sipolyok zárása is ebben az életkorban történik. A hegkorrekció során a megvastagodott, kozmetikai szempontból torzító hegeket kimetsszük, és az ajak píron esetlegesen kialakult lépcsőt megszüntetjük. A szájpad- sipoly zárása során a szájpad lebenyek mobilizálása után arra törekszünk, hogy a reziduális szájpad nyílást több rétegben zárjuk. Ezen beavatkozások kapcsán sem kell 3- 4 napnál hosszabb időt kórházban tölteni a gyerekeknek. A korrekciós műtétek után is természetesen folyamatosan félévente ellenőrizzük a hasadékos gyerekeket.

Az intenzív logopédiai kezelés mellett így 5-6 éves korra nyilvánvalóvá válik a gyermek beszéde, és a speciális fül-orr-gégészeti vizsgálatok alapján, hogy a lágyszájpad megfelelő módon működik-e a hangképzésben. Amennyiben a komplex beszédfejlesztő logopédiai kezelés ellenére jelentős orrhangzósság, és képalkotó módszerekkel a lágyszájpad működésének defektusa marad vissza, akkor garatszűkítő plasztikai műtét elvégzése válik indokolttá. A műtét során a hátsó garatfalról leválasztott lebeny és a lágyszájpad között kapcsolatot teremtünk. Így a garat orrüregi és szájüregi része között egy hidat hozunk létre. Bár ez az állapot nem élettani, az orrhangzósság – a lágyszájpad javuló funkciója miatt – jelentősen csökken, a gyermek beszéde érthetővé válik.

A garatszűkítő műtétet követően is folytatjuk a gyerekek gondozását, az aktuális státus felmérések alapján koordináljuk a további kezelésüket. A későbbiekben aktuális fogmedernyúlvány plasztikai műtétet és a harapási rendellenességek korrekcióját centrumunkban szájsebész kollegák végzik.

 

 

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.