Fogszabályozás

Fogszabályozás, fogászati ellátás az ajak- szájpadhasadék komplex kezelésében

 

A fogszabályozási teendőket betegcsoport és életkor szerint több részre kell osztanunk.

 Az első csoportba tartozik az újszülöttek és fiatal csecsemők fogmedernyúlvány eltérésének szabályozása. Azoknál a gyermekeknél válhat szükségessé ez az ortopédiai beavatkozás, akiknél komplett hasadék áll fenn, vagyis egy vagy kétoldali hasadék észlelhető mind az ajkon, mind a fogmedernyúlványon, mind a szájpadon.

            Újszülött korban (3 hónapos korig, vagyis az elsődleges ajak rekonstrukció elvégzéséig)

Fogmedernyúlvány hasadék korai szabályozása  (Nasoalveolar molding)

              Komplett hasadékkal született kisbabák ajak rekonstrukciója előtti komplex ortopédiai kezelését foglalja magában. Azoknál az újszülötteknél lehetséges ez a fajta kezelés, akik 3 hónapos koruk előtt hasadékos centrumba kerülnek, hiszen a 3 hónapos korban elvégzett ajak rekonstrukció után a  fogmedernyúlvány-szabályozás nem kivitelezhető.

A kezelés fő célja a hasadék szélességének csökkentése az ajak, a fogmedernyúlvány, a szájpad területén. Mivel a hasadék két oldalát alkotó keményszájpad szélek közelednek egymáshoz, a későbbi műtéti beavatkozások során kisebb az áthidalandó rés, a hegképződés is kisebb mértékű lesz. Kevesebb a rekonstrukciós műtétek utáni szövődmények esélye. Emellett az újszülöttek orrát alkotó porcszövet plaszticitása miatt a készülék az orrszárny deformitását is képes csökkenteni, a szimmetrikus orrszárnyformát megszilárdíthatja.  Kétoldali komplett hasadék esetében képes megakadályozni a későbbi életkorokban jobban megnyilvánuló harapási rendellenességeket.

 A készülék amellett, hogy fontos szabályozási feladatokat lát el, elválasztja egymástól a szájüreget és az orrüreget, ezáltal könnyebbé teszi a kisbaba etetését.

Az újszülöttek, a fejletlenebb immunrendszerük miatt, alap esetben is hajlamosabbak a szájnyálkahártya gombás fertőzésére (soor, szájpenész), ezért a készülék viselésekor már ilyen pici korban fontos a megfelelő szájhigiéné.

A szülők a kezelés során fontos szerepet kapnak! A kisbaba gondos ápolásával, a régió és a készülék tisztán tartásával növelhetik a kezelés eredményességét. Ahhoz, hogy a várt hatást elérjük, fontos, hogy a gyermek folyamatosan viselje a készüléket.

A kezelés menete:

  • Műtői körülmények között rövid bódításban történik a  mintavétel
  • A szabályozó készülék elkészítése (kb. 1 hét alatt készül el).
  •  A készülék beillesztése, beállítása.
  • Hetente- kéthetente történő készülékigazítás.

            nam1                nam2

Fogmedernyúlvány szabályozó készülék              A készülék viselés közben.

 

Kisdedkorban

  • 1 éves kor körül

A tejfogak megjelenése után fontos a korai fogszabályozási gondozásba vétel. Bár defintív fogszabályozásról kisdedkorban még nincs szó, mindenképpen fontos a szülők megfelelő szájhigiénés tanácsokkal történő ellátása.

  • 2-5 év között rendszeres fogászati gondozás szükséges, megfelelő ellátással. Ezalatt az időszak alatt történik a szájpadhasadék zárása.

 

Kisiskoláskorban (6-10 évesen)

                A maradandó fogazat megjelenésével kezdődik a definitív fogszabályozási (orthodonciai) kezelés, a rendszeres fogászati gondozással párhuzamosan.  Mindig egyéni elbírálás tárgya az, hogy a reziduális fogmedernyúlvány hasadék zárása mikor történik. Legtöbbször a műtét előtti fogszabályozással egy jobb műtéti szituáció teremthető, hiszen a fogmedernyúlvány hasadék mérete csökken, a fogmedernyúlvány íve helyreáll.

 

11- 20 éves kor között

A fogászati, fogszabályozási kezelést az idősebb korosztály esetében is folytatni kell, a szükség szerinti fogkonzerválással együtt.

18 év körüli időszakra tehető, amikor egyértelművé válik, hogy a műtéti korrekciót igénylő harapási rendellenesség (dysgnathia) észlelhető-e. Legtöbb esetben műtéti kezelés nélkül – fogszabályozással – kezelhetőek a harapási rendellenességek.

          Dr. Török Judit

gyermekfogszabályozással foglalkozó fogszakorvos

DE KK Fogorvostudományi Kar

Gyermekfogászati és Fogszabályozási Tanszék

Debrecen, Nagyerdei krt 98.

4032

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.