Fül-orr-gégészet

TÁJÉKOZTATÓ AJAK- ÉS SZÁJPADHASADÉKOS GYERMEKEK ÉS SZÜLEI RÉSZÉRE

(Fül- Orr- Gégészeti vonatkozások különös tekintettel a halláscsökkenésre és az abbóleredő következményekre, valamint a kóros állapotok felderítésére, kezelésére és követésére)

I. ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ

II. VIZSGÁLATOK JAVASOLT IDŐRENDJE

III. VIZSGÁLÓELJÁRÁSOK RÖVID LEÍRÁSA

 IV. MŰTÉTI BEAVATKOZÁS

V. “HANGOSSÁGI” TÁJÉKOZTATÓ

 

I. ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ

Az ajak- és/vagy szájpadhasadékal (összefoglaló néven: archasadék) születő gyermekek esetén a habilitáció középpontjában látszólag az esztétikai és a beszédfejlesztési szempontok állnak. A megfelelő eredmény elérése érdekében mégsem szabad háttérbe szorítani a fülészeti illetve halláspanaszokat és azok megfelelő ellátását.

Számos nemzetközi közlemény foglalkozik azzal a problémával, mellyel az archasadékos gyermekek és szüleik sokszor szembesülnek, de nem mindig sikerül megfelelően végére járni a problémának. Ezen gyermekek gyakran szenvednek halláspanasztól, mely a meglévő fejlődési rendellenesség részeként jelentkező fülkürtműködés zavarára vezethető vissza. A halláscsökkenés nem éri el a nagyfokot és akár változó mértékű is lehet, ezért nem mindig kerül felismerésre. Ez pedig számos szempontból visszaveti a gyermek fejlődését. A halláscsökkenés gátolja a szocializációt, a beilleszkedést. A gyermek visszahúzódó vagy éppen agresszív magatartással próbál kompenzálni.

A megfelelő hallás már a fejlődés kezdetekor igen fontos, hiszen a fenti viselkedési minták már igen fiatal korban kezdenek kialakulni. A megfelelő gondozás keretében rendszeresen javasolt a fülorrgégészeti kontroll. Halláscsökkenés regisztrálása esetén konzervatív, gyógyszeres, vagy műtéti kezelés jön szóba.

 II. VIZSGÁLATOK JAVASOLT IDŐRENDJE

0-3 hónap                              Tympanometria / OAE (otoakusztikus

                                                       emisszió vizsgálata)

10 hónap-3 éves korig    Tympanometria / OAE (otoakusztikus 

                                                     emisszió vizsgálata)Amennyiben ez

                                                    eltérést mutat szükségessé válhat másik

                                                    objektívhallásvizsgálat végzése (Auditory

                                                     Steady State Response, ASSR)

 

3-6 éves korig                    félévente illetve hallásromlás szülő általi

                                                    észlelése eseténhamarabb tympanometria,

                                                   OAE valamint játékaudiometria és 5- 6

                                                 éves kortól tisztahang küszöbaudiometria.

 

6-18 éves korig            évente tisztahang küszöbaudiometria, szükség

                                              eseténtympanometria és beszédaudiometria.

 

III. VIZSGÁLÓELJÁRÁSOK RÖVID LEÍRÁSA

Szubjektív hallásvizsgálatok:

Azokat a vizsgálatokat soroljuk ide, melyekhez a vizsgált személy közreműködése szükséges.

Küszöbaudiometria: egy hangszigetelt, ú.n. csendes kamrában történik a vizsgálat azért, hogy a környezeti zajokat kizárjuk. Kb. 4 éves kortól végezhető el megbízhatóan. A páciens fejhallgatón keresztül különböző frekvenciájú, pulzáló hangokat hall egyik, majd másik fülében és akkor kell jeleznie amikor a hangokat meghallja. Tehát arra vagyunk kíváncsiak mi az a legkisebb hang, amit már éppen meghall.

Játékaudiometria: 2-3 éves kortól elvégezhető. Ezzel a vizsgálattal a beszédhallás küszöb határozható meg egyszerre vagy különkülön mindkét fülön. Az eljárás során fejhallgatón keresztül különböző hangerősséggel utasításokat kap a gyermek, pl. mutasd meg a labdát, amit a vizsgálathoz használt kártyán vagy táblán meg kell mutatnia.

Objektív hallásvizsgálatok:

Azokat a vizsgáló módszereket hívjuk így, melyekhez a páciens közreműködésére nincs szükség, csak annyiban, hogy csendben kell maradnia és lehetőleg nem mozogni.

Tympanometria: a középfül vizsgálatára alkalmas módszer, melynek során a hallójáratot lezárjuk egy kis műanyag dugóval, amiben egy szonda van, ennek segítségével pozitív, majd negatív nyomás alá helyezzük a rendszert, ill. a szondában lévő kis hangszóró teszthangot sugároz. A vizsgálat fájdalmatlan, néhány másodpercet vesz igénybe. Ezzel a módszerrel pl. kiszűrhető nincs-e folyadék a középfülben.

Otoakusztikus emisszió(OAE): Lényege, hogy a belső fülben (csiga) található szőrsejtek (érzéksejtek) működésük során hangot generálnak, ez az otoakusztikus emisszió, ami az ép hallócsont láncolaton és dobhártyán keresztül visszajut a hallójáratba. Ilyenkor egy kis szondát helyezünk a hallójáratba, ami egy apró hangszórót és egy érzékeny mikrofont tartalmaz. A hangszórón keresztül teszthangot adunk (ami egy halk berregő hang) és a mikrofon az erre adott választ regisztrálja. 2-3 perc alatt kivitelezhető csendes környezetben. Már néhány napos korban elvégezhető vizsgálat.

ASSR: ez a vizsgálat az EEGhez hasonlít, kb. 40 percet vesz igénybe. Mivel egy gyermek ennyi ideig nem tudna mozdulatlanul feküdni, ezért ezt a vizsgálatot felületes altatásban végezzük.

Mint minden altatásban történő beavatkozásnál, itt is szükség van előtte labor, ill. EKG vizsgálatra. Ha a gyermek már nyugodtan alszik, elektródákat ragasztunk meghatározott helyekre, a fülére speciális fejhallgató kerül, ami teszt hangot sugároz. Ezek a hangok elektromos aktivitást váltanak ki, melyek az elektródák segítségével regisztrálhatók. Tehát a hallóideg működéséről ad felvilágosítást. Pontos hallásküszöb meghatározására ad lehetőséget.

IV. MŰTÉTI BEAVATKOZÁS

Ventillációs tubus beültetés

A ventillációs tubus rövid altatásban kerül behelyezésre úgy, hogy a dobhártyán ejtett kis metszésen át a dobüregben lévő folyadékot leszívjuk, majd a nyílásba kis csövecskét helyezünk be. A fülkürt elzáródása esetén ez biztosítja a dobüreg folyamatos szellőzését, mely elengedhetetlen a jó halláshoz. Sajnos addig, amíg a tubus a dobhártyában van, a fülbe nem kerülhet víz, ezért minden vizes sport kerülendő és a tisztálkodás, hajmosás is körültekintően végzendő. A tubus leggyakrabban 6-12 hónap után kilökődik. Rendszeres kontroll 6 havonta szükséges.

V. “HANGOSSÁGI” TÁJÉKOZTATÓ

Gyakori, hogy a hallásvizsgálat során mért halláscsökkenést a szakember decibel (dB) skála alapján adja meg. Ahhoz nyújt segítséget az alábbi felsorolás, hogy ezt helyesen értelmezzük.

hangküszöb(A képre kattintva  az nagyobb méretben látható.)

Dr. Papp Zoltán

fül-orr-gégész szakorvos

DE KK Fül-Orr-Gégészeti és Fej-,Nyaksebészeti Klinika

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.