Szájsebészet

A fogmedernyúlvány- hasadék

szájsebészeti ellátása

 

 8. és 10. életév között kerül sor a fogmedernyúlvány hasadékának zárására. A hasadék lehet egy vagy kétoldali, lokalizációját tekintve a felső kettes és hármas fogak között helyezkedik el. A hasadékon keresztül a szájüreg összeköttetésben van az orrüreggel, ami miatt beszéd és étkezési problémák, valamint fogáttörési zavarok jöhetnek létre.

Fontos megemlíteni, hogy a fogmeder nyúlvány hasadékának a zárására feltétlenül a maradó hármas fogak – más néven a szemfogak – áttörése előtt kerüljön sor. A legalkalmasabb időpont az, amikor a fogak gyökere 2/3-ában fejlődött ki. A műtétet megelőzően kiemelkedően fontos szerepe van a harmonikus fogívek fogszabályozás keretein belüli kialakítására.

A műtét általános érzéstelenítésben – közismert nevén altatásban – történik. A beavatkozás lényege, hogy a hasadékot a csípőlapátból nyert csonttal töltjük fel és mind az orrüreg, mind a szájüreg irányába hermetikusan nyálkahártyával lezárjuk, hogy ne fertőződhessen felül. Az előtörő felső szemfogak az így zárt és csonttal feltöltött hasadékon keresztül törhetnek át. A fent vázolt technika biztosítja az ép fogággyal rendelkező esztétikailag és funkciójában is teljes értékű felső szemfogakat és harmonikus fogívet. 

Természetesen a fogszabályozást a fogak áttörését követően is folytatni kell, és rendszeres kontrollvizsgálatokra kell járni. Amennyiben ezekre a fejlődési rendellenességekre jellemző arccsont alulfejlettség is társul a kórképhez, a későbbiekben állcsont-ortopédiai műtéteket is végezhetünk, amikor az arckoponya csontjainak elmozdításával és új helyzetben való rögzítésével az arc harmóniája és ideális fogilleszkedés állítható be. 

Előfordul, hogy a hasadékos betegeknél egyes maradó fogak csírái nem alakulnak ki. Ilyenkor a csontok növekedésének végeztével – ez kb. 18-20 év körül van – dentális implantátum behelyezésével a csírahiányos fog pótolható a szomszédos fogak lecsiszolása nélkül.

Dr.Simay Attila

DE KK Fogorvostudományi Kar

Arc, Állcsont és Szájsebészeti Tanszék

Debrecen, Nagyerdei krt 98.

4032

Tel: : 06-52-411-717, 55290 vagy 54638 mellék

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.